Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   FranÁais  

   

 
   

Amerikaanse Water  Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

 
Fokkers

 
Shows

 
Activiteiten
   
 
Foto's

  Puppy bemiddeling

 
Algemene informatie

 
Lid worden

 
Trimsalons

 
Links

 
Update

 

 

         

 


  

Standaard FCI nr 301 / 22.01.1999 /F
FCI standard 301, latest version 22.01.1999

De Amerikaanse Water Spaniel is een zeldzaam ras. Hij is ook nooit echt populair geweest. Er wordt aangenomen dat er ook niet zovele zijn. Het is een actieve, gespierde hond met een relatieve kracht eigen aan zijn bouw en grootte. Een vriendelijke houding; zijn gedrag getuigt van intelligentie, moed en uithoudingsvermogen. Hij is niet alleen een uitstekende zwemmer maar ook een zeer goede waakhond.

Oorsprong
Deze hond werd gecreŽerd door ''markt-jagers'' in de Groot Meren-regio in de Verenigde Staten van Amerika. Ze hadden een veelzijdige jachthondnodig, die zowel kon ingezet worden in de moerassen als in de hooglanden. Het is zijn dikke, krullende vacht die hem beschermde tegen koud water en barre weersomstandigheden Het is uiteindelijk dokter Pfieffer uit New London in Wisconsin, die de eerste was om dit ras als beschermd en zuiver ras te gaan erkennen. Hij stichtte een club en hielp met het uitschrijven van de rasstandaard,die in 1920 door de United Kennel Club bekrachtigd werd. In 1938 gebeurde dit door de Field Dog Stud Book en in 1940 door de American Kennel Club. Pfieffer's eigen hond, ''Curly Pfieffer'' was de eerste geregistreerde Amerikaanse Water Spaniel.

Indeling FCI
Groep 8 : apporteerhonden van wild opstoothonden van wild waterhonden. Sectie 3: Waterhondenmet bewijs van werk (werkboekje).

Sociale omgang
Amerikaanse Water Spaniels zijn vriendelijke, hartelijke en enthousiaste honden, zeker wanneer ze goed gesocialiseerd werden van puppy af aan. Ze kunnen zelfs te vriendelijk zijn; bij begroeting hebben ze de neiging om op je te springen. Het is belangrijk hen dit af te leren op jonge leeftijd.

De standaard

Karakter
Het is een intelligente, makkelijk te trainen hond. Hij is ook zeer trouw aan zijn baas. In het algemeen is hij vriendelijk met kinderen en andere dieren. Hij is ook een prima waakhond. Door zijn kleinere gestalte kan gemakkelijk leven in kleinere huizen of appartementen, maar hij heeft wel voldoende beweging nodig en moet goed gesocialiseerd worden.

Eigenschappen
Een geboren jachthond en een fantastische zwemmer.

Hoofd en schedel
Het hoofd moet in verhouding staan met de rest van het lichaam, gematigd in lengte. De uitdrukking is alert, zelfverzekerd, aangenaam en aantrekkelijk. De schedel is eerder groot, de stop gematigd aangegeven maar niet uitgesproken. Voorhoofd bedekt met korte en gladde haren. Neus voldoende groot en goed ontwikkeld om zijn reukvermogen te verzekeren. Neus is zwart of donkerbruin.

Ogen
De ogen zijn goed geplaatst, lichtjes afgerond, doch niet bolvormig of vooruitstekend. De oogleden goed aansluitend en mogen niet hangend zijn. Kleur kan variŽren van licht geelachtig bruin tot bruin, hazelnoot of donker om met de vacht te harmoniseren.Gele ogen leiden (niet te verwarren met licht geelachtig bruin) tot diskwalificatie.

Oren
Groot, lang, lobvormig, aangezet onder de lijn van de ogen, niet te hoog op het hoofd. Goed bedekt met krulletjes.

Gebit
Een volmaakt, regelmatig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Afgerond en van middelmatige lengte, niet te gebogen, sterk en gespierd. Vrij van keelhuid.

Voorhand
Schouders hellend en gespierd. De voorbenen zijn van middelmatige lengte, recht en stevige botten. Ze mogen niet te kort zijn, anders is het niet mogelijk om te werken in het veld, maar ze mogen ook niet zo zwaar zijn dat ze er lomp uitzien.

Achterhand
Moet een sterk geheel vertonen om een goede aandrijving aan te moedigen. Heupen en dijen goed ontwikkeld. Hakken lichtjes rond maar niet te smal en niet te hoekig. De benen van hak tot voet zijn van gepaste lengte, sterk en recht met een goed beenderstel. Hakken staan evenwijdig.

Lichaam
Goed ontwikkeld, robuust gebouwd, maar niet te compact. Borst goed ontwikkeld, dalend tot de ellebogen, niet te smal niet te breed. De ribben goed bol, maar niet te veel zodat ze de voorste beweging niet storen. De lenden zijnh stevig en lichtjes gebogen. De ruglijn horizontaal en lichtjes schuin.

Voeten
Sterke en goed gevormde voeten die in evenredigheid staan met de grootte van de hond. Dikke zolen. Vlies tussen de tenen.

Staart
Van middelmatige lengte, gebogen, mag gedragen worden ofwel lichtjes onder of boven de ruglijn. Niet te veel behaard.

Gang - beweging
Goed uitgebalanceerde beweging. Moet kracht en sterkte uitdrukken.

Vacht
De vacht kan van egaal gegolfd tot dicht gekruld gaan. Belangrijkis dat de hond voldoende dikke, waterdichte ondervacht bezit, die hem beschermt tegen allerlei weersinvloeden, maar deze mag niet te ruw of te zacht zijn. De keel, hals en achterhand van de hond zijn goed behaard.

Kleur
Lever, bruin of chocoladekleur. Een ietwat wit op de tenen en op de borst is toegestaan.
Gewicht en schofthoogte
Gewicht: reuen : 13,5 kg ŗ 20,5 kg
teven : 11,5 kg ŗ 18 kg
Schofthoogte : tussen 38cm en 46 cm

Fouten
Elke afwijking van bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend moet in verhouding staan tot het geheel.
volledig gele ogen
agressieve honden
zeer angstige honden
 

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update