Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   Franšais  

   

 
   

Clumber Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

  Fokkers

  Shows

  Activiteiten
   
  Foto's

  Puppy bemiddeling

  Algemene informatie

  Lid worden

 
Trimsalons

  Links

 
Update

 

 

        
  

  
  
Standaard FCI nr 109 / 22. 11. 2004 / F
Vertaling aangeboden door B.S.C.B

De Clumber Spaniel, ook wel de koning des spaniels genoemd, is een lange lage, zwaar gebouwde hond. Het hoofd vertoont een peinzende uitdrukking en het oog moet licht verzonken zijn. De kleur van de ogen is donker amber en de basiskleur van de vacht is wit met citroenkleurige tekeningen ( oranje is toegestaan). Bij het lopen moeten de benen recht onder het lichaam blijven en moet het lichaam een rollende beweging maken (rollend gangwerk).

Oorsprong:
Grande Bretagne.
Men vermoedt dat de Franse hertog de Noailles rond 1768 een aantal spaniels (zoniet zijn gehele kennel) ten geschenke heeft gegeven aan de tweede Hertog van Newcastle. Deze hertog waardeerde dit en stichtte een kennel op zijn landgoed '' Clumber Park'' te Nottinghamshire. Aan deze plaatsnaam heeft de Clumber dan ook zijn naam te danken. In 1788 maakte Francis Wheatley een schilderij '' The return from shooting'' van de hertog van Newcastle samen met zijn Clumber Spaniels.

De spaniels tonen aan dat er niet zo een groot verschil is met de hedendaagse clumbers, wat wijst op een zuivere bloedlijn en het hardnekkig volhouden van het standaardtype '' Clumber Spaniel'' door de jaren heen.

Indeling FCI
Groep 8 : apporteerhonden van wild
opstoothonden van wild
waterhonden
Sectie 2 : opstoothonden van wild
Met bewijs van werk (werkboekje)

Sociale omgang
De Clumber spaniel is een rustige hond, zonder enige agressie tonend. Bij begroetingen kan de kennismaking zeer enthousiast zijn. In het veld willen ze weleens hun neus volgen en omdat de clumber zeer zelfverzekerd is, kan het gebeuren dat de hond niet reageert op het terugroepen. Met veel en geduldig trainen valt dit wel te corrigeren.

De standaard

Algemeen
Evenwichtig gebouwd, zwaar van botten, aktief met een bedachtzame uitdrukking; het geheel komt krachtig over.

Karakter
Sto´cijns, grootmoedig, zeer intelligent met een zelfzekere houding, die zijn natuurlijke aanleg benadrukt. Een stille werker met een prima neus.

Eigenschappen
Rustig, evenwichtig, betrouwbaar, aanhankelijk, gereserveerder dan andere spaniels, maar nooit vijandig en niet bang.

Hoofd en schedel
Vierkantig, massief, van middelmatige lengte, breed bovenaan met een duidelijke achterhoofdsknobbel, zware wenkbrauwen en een diepe stop. Zware vierkante voorsnuit met goed ontwikkelde bovenlippen. Geen overdrijving in hoofd en schedel.

Ogen
Zuiver, donker amberkleurig, diepliggend met zachte uitdrukking. Iets bindvlies tonend , doch zonder enige overdrijving. Volle lichtgekleurde ogen zijn niet gewenst.

Oren
Groot, laag aangezet op de hoogte van de ogen, in de vorm van een druivenblad. Goed bedekt met sluik haar en iets naar voren hangend.Het haar reikt niet verder dan de huid van het oor.

Gebit:
Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaargebit d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Tamelijk lang, dik en krachtig.

Voorhand
Sterke gespierde schouders en schuinliggend. Benen : kort en recht met stevige botten.

Achterhand
Zeer krachtig en goed ontwikkeld. Lage hakken. De kniegewrichten goed gehoekt en recht geplaatst.

Lichaam
Lang, zwaar en laag bij de grond. Diepe en goed ontwikkelde borstkas. Goed ontwikkelde ribben. De rug recht, breed en lang. Gespierde lenden, goed overgaand in diepe flanken.

Voeten
Groot en rond, goed bedekt met haar.

Staart
Laag aangezet, goed behaard en moet in het verlengde van de ruglijn gedragen worden.
Niet- gecoupeerde staart : laag aangezet, goed behaard , op rughoogte, stevig aan de basis, middelmatige lengte.

Vacht
Overvloedig, dicht ingeplant, zijdeachtig en sluik. Benen en borst goed behaard.

Kleur
Effen wit op het lichaam gewenst met citroenkleurige tekeningen, oranje is toegestaan. Lichte markering op het hoofd en sproeten op de voorsnuit.

Gewicht
Het ideale gewicht voor reuen is 36 kg en voor teven 29,5 kg.

Fouten
Elke afwijking van de bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend moet in verhouding staan tot het geheel.

Opmerking
Reuen behoren voor het oog duidelijk twee waarneembare testikels te hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald.

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update