Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   Français  

   

 
   

Engelse Cocker Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

  Fokkers

  Shows

  Activiteiten
   
  Foto's

  Puppy bemiddeling

  Algemene informatie

  Lid worden

 
Trimsalons

  Links

 
Update

 

 

        
 
  


  

Standaard FCI nr 5 / 06. 01. 2004 / F
Vertaling aangeboden door B.S.C.B

Het grootste aantal Cockers brengt hun leven door als huishond. Door hun middelmatige grootte zijn ze, door de meeste mensen, gemakkelijk onder controle te houden. De Cocker heeft een prima karakter en zou het liefst de hele dag bij u zijn. Het is geen hond om langere tijd en dikwijls alleen te laten. Indien de baas een hele dag moet werken , is een cocker niet aan te raden. De Cocker heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange behaarde oren en de meeste mensen kunnen zijn aantrekkingskracht niet weerstaan. Maar met zoveel beharing als hij volwassen is, moet de hond regelmatig geborsteld en gekamd worden. Tevens dient hij regelmatig getrimd te worden.

Oorsprong
De Engelse Cocker vindt zijn origine in Engeland. De Cocker Spaniel werd erkend als onafhankelijk ras door de Engelse Kennel Club in 1892. De oorsprong van zijn naam is nog steeds niet achterhaald. Spaniels zijn wel altijd jachthonden geweest en in het midden van vorige eeuw werden ze geplaatst onder de groep van '' Field Spaniels''. Later werd er een onderscheid gemaakt tussen de ''Springing Spaniel'' en de ''Cocking Spaniel''. Het verschil bevindt zich in de meerdere jachtwijzen met deze honden. De Cocker werd bijna altijd als ''snuffelhond'' gebruikt, dit tot de Tweede Wereldoorlog. Dit ras werd reeds als familiehond gehouden in de jaren 20 en 30. De Engelse Cocker kent nog steeds een grote populariteit.

Indeling FCI
Groep 8 : Apporteerhonden van wild

Wildopstoothonden
Waterhonden
Sectie 2 : Opstoothonden van wild.
Met bewijs van werk (werkboekje)

Sociale omgang
De Engelse Cocker Spaniel is één van de meest geliefde honden van de hondenliefhebbers. Hij heeft het in de stad net zo goed naar zijn zin, als op het platteland. Het vrolijke karakter van de Cocker is één van zijn beste eigenschappen. Het is een intelligent maar zacht geaard ras en men moet hem met geduld en begrip behandelen. De Cocker is enorm aanhankelijk en feitelijk is hij de beste vriend die men zich kan wensen.

De standaard

Algemeen
Vrolijke, stevige jachthond, evenredig gebouwd, compact. De afstand van de schoudertoppen tot de grond is ongeveer hetzelfde als van de schoudertoppen tot de staartaanzet.

Karakter
Zacht, meegaand, intelligent, aanhankelijk, levendig. Cockers hebben een goede neus en zijn dol op water.

Eigenschappen
Vrolijk van aard met altijd een kwispelende staart, die een bezige beweging maakt, in het bijzonder als hij wild op het spoor is, zonder angst.

Hoofd en schedel
Vierkante voorsnuit met een duidelijk aangegeven stop, die precies in het midden ligt tussen de punt van de neus en de achterhoofdsknobbel. Schedel is goed ontwikkeld, mooi besneden, niet te fijn en niet te grof. Jukbeenderen niet uitstekend. Neus voldoende breed en een sterk ontwikkelend reukvermogen.

Ogen
Vol, maar niet uitpuilend. Donkerbruin of bruin, nooit licht, maar in geval van lever, leverschimmel en leverbont, donker hazelnootkleurig om met de vacht te harmoniseren. Met intelligente en zachte uitdrukking, maar toch attentvol, helder en vrolijk en aangesloten oogranden.

Oren
Lobvormig, laag aangezet op de hoogte van de ogen. Dunne oorlappen die tot de punt van de neus reiken. Goed bedekt met lang zijdeachtig, sluik haar.

Gebit
Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Gematigd lang en gespierd. Fraai overgaand in mooi schuinliggende schouders. Geen keelhuid.

Voorhand
Schouders schuin en goed aanliggend. Benen met goede botten, recht, voldoende kort voor geconcentreerde kracht. Niet te kort om de overweldigende inspanningen te belemmeren, die van deze prachtige jachthond worden verwacht.

Achterhand
Breed, goed gerond, zeer gespierd. Benen met goede botten, goede hoeking van het kniegewricht, kort onder de hak voor voldoende stuwing.

Lichaam
Sterk en compact. Diepe en goed ontwikkelde borstkas; niet te breed en niet te smal van voren. Goed ontwikkelde ribben. Korte lenden, breed met vaste, vlakke ruglijn, licht aflopend van het einde der lenden tot de staartaanzet.

Voeten
Stevige dikke voetzolen, lijkend op een kattevoet.

Staart
Iets onder de ruglijn aangezet. Moet vrolijk en horizontaal gedragen worden, nooit omhoog.
Niet - gecoupeerd.

Gang - beweging
Werkelijk ruime beweging met veel stuwing en ruim de grond beslaand.

Vacht
Glad, zijdeachtig, nooit stug of gegolfd. Niet te overvloedig en nooit gekruld. Goed behaarde voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken.

Kleur
Verschillende zoals één- en meerkleurigen, schimmels in zwart, rood, lever, oranje of goud. De meest populaire is de blauw-schimmel.
Bij de éénkleurigen is geen wit toegestaan, behalve op de borst.

Gewicht en schofthoogte
Hoogte : reuen tussen 39 en 41 cm
teven tussen 38 en 39 cm
Gewicht ongeveer 12,5 - 14,5 kg

Fouten
Elke afwijking van bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend moet in verhouding staan tot het geheel.

Opmerking
Reuen behoren voor het oog duidelijk twee waarneembare testikels te hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald
.

 

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update