Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   Français  

   

 
   

Engelse Springer Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

  Fokkers

  Shows

  Activiteiten
   
  Foto's

  Puppy bemiddeling

  Algemene informatie

  Lid worden

 
Trimsalons

  Links

 
Update

 

 

         
 


  

Standaard FCI nr 125 / 28. 11. 2003 / F
Vertaling aangeboden door B.S.C.B

De Engelse Springer Spaniel, met zijn trouwe, aanhankelijke oogopslag, heeft een naam voor energiek en enthousiast werk en is sterk gehecht aan mensen in zijn omgeving. Het is een robust ras dat tegen een stootje kan, zonder extreme kenmerken te vertonen. Het is een sterke, middelgrote hond, die gebouwd is op uithoudingsvermogen en dol is op lichaamsbeweging. Hij heeft ook de reputatie een uitblinker te zijn bij de jacht, het ''springing'' en het apporteren, zowel te land als in het water. Ook bij gehoorzaamheidstraining doen ze het goed.

Oorsprong
De oorsprong van de Engelse Springer is moeilijk te achterhalen. De hond die het dichtst aanleunt zou de Norfolk Spaniel zijn. De Hertog van Norfolk zou de schepper zijn van dit ras, maar Norfolk's honden waren King Charles Spaniels. De Norfolk Spaniel lijkt in verhouding en kleur heel goed op de Engelse Springer, hij is alleen kleiner. Het was een knap ras en over geheel Engeland verspreid, maar de bloedlijn werd niet altijd zuiver gehouden. De geschiedenis van de Engelse Springer gaat terug tot 1812. Het is de Boughey- familie van Aqualate, Shropshire, die erin slaagde de lijn van de Springers zuiver te krijgen en ook te houden. In 1902 werd dit ras officiëel erkend door de British Kennel Club.

Indeling FCI
Groep 8 : Wildapporteerhonden
Opstoothonden van wild
Waterhonden
Sectie 2 : Opstoothonden van wild
Met bewijs van werk (werkboekje)

Sociale omgang
Springers leren snel, ze zijn niet éénkennig, houden van kinderen en willen hun baas graag plezier doen. Af en toe kunnen ze wel eens koppig zijn. Het zijn honden die motivatie nodig hebben en graag geprezen worden. Naast lichaamsbeweging hebben ze ook geestelijk veel activiteit nodig. Voor een baas die de aandacht ervoor over heeft, kan een Engelse Springer een fantastische, sportieve kameraad zijn.

De standaard

Algemeen
Goed gebouwde, compacte, sterke, actieve hond.

Karakter
Jachthond
Springer is een oude Engelse benaming voor een hond wiens doel het is om vogels op te stoten en te apporteren te land en uit het water. Wordt nu nog gebruikt om wild op te stoten, te apporteren en natuurlijk voor het plezier.

Eigenschappen
T
rouw, aanhankelijk, enthousiast.

Hoofd en schedel
Schedel van middelmatige lengte, tamelijk breed en wat rond. Het hoofd begint bij de voorsnuit, wenkbrauwen of stop makend, gescheiden door een groef of lijn tussen de ogen, overgaand naar een duidelijke achterhoofdsknobbel. De wangen zijn vlak. De voorsnuit is evenredig met de lengte van de schedel. Goed ontwikkelde neusgaten.

Ogen
Midelgroot, amandelvormig, niet vooruitstekend of uitzakkend, goed in de oogkas gelegen, geen bindvlies tonend. Een alerte, vriendelijke uitdrukking. Hazelnootkleurig. Lichte kleuren zijn niet toegestaan.

Oren
Lobvormig, van gepaste lengte en breedte, tamelijk dicht aan het hoofd gezet, op ooglijnhoogte. Mooi behaard.

Gebit
Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Een goede lengte, sterk en gespierd, geen keelhuid, licht gebogen en spits naar het hoofd toe.

Voorhand
Voorbenen recht en sterke botten. Ellebogen goed gezet met het lichaam. Sterke en soepele kniegewrichten.

Achterhand
Stevige achterbenen, kniegewricht en hakken licht gekromd. Dijen zijn breed, gespierd en goed ontwikkeld. Lompe, grove hakken zijn ongewenst.

Lichaam
Sterk, noch te kort, noch te lang. Diepe en goed ontwikkelde borstkas. Goed gewelfde ribben. Lenden gespierd, licht gewelfd en met elkaar verbonden.

Voeten
Compact, rond, gesloten en met sterke, dikke zolen.

Staart
Laag aangezet, nooit boven de ruglijn gedragen. Goed behaard en met veel beweging. Niet-gecoupeerd : eveneens met veel beweging.

Gang - beweging
De voorbenen vertonen een vlot gangwerk, uitgaande van de schouders. Goed uitgrijpen van de voeten op een gemakkelijke en vrije manier. Een sterke stuwing vanuit de achterhand, het ritme volgend van de voorbenen. Bij trage beweging worden grote, lange passen genomen, wat kenmerkend is voor dit ras.

Vacht
Dicht en waterbestendig. Nooit hard. Geen overbeharing op oren, voorbenen, lichaam en achterhand.

Kleur
Lever - wit, zwart - wit of één van deze kleuren met tanaftekeningen.

Schofthoogte
Schofthoogte ongeveer 51 cm.

Fouten
Elke afwijking van de bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend moet in verhouding staan met het geheel.

Opmerking
Reuen behoren voor het oog duidelijk twee waarneembare testikels te hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald.


 

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update