Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   Français  

   

 
   

Field Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

  Fokkers

  Shows

  Activiteiten
   
  Foto's

  Puppy bemiddeling

  Algemene informatie

  Lid worden

 
Trimsalons

  Links

 
Update

 

 

        

 


  

Standaard FCI nr 123 / 06.01.2004 / F
Vertaling aangeboden door B.S.C.B

De hedendaagse Field Spaniel is een stevig gebouwde, middelgrote hond. De Field is groter dan de Engelse Cocker en kleiner dan de Engelse Springer. Zijn vacht is lang, zijdeachtig met een voldoende beharing op borst, lichaam en benen. Zijn uitstekend reukvermogen en onafhankelijkheidsdrang maken van de Field een prachtige jachthond.

Oorsprong:
Groot - Brittannië
De Field ontstond in Groot - Brittannië, aan het einde van de 19 de eeuw. Deze middelgrote hond kan zowel wild opstoten in dicht struikgewas, als wild apporteren op land en uit het water.

Indeling F.C.I.
Groep 8 : apporteerhonden van wild, opstoothonden
van wild, waterhonden.
Sectie 2 : opstoothonden van wild.
Met bewijs van werk (werkboekje)

Sociale omgang
Een actieve, vriendelijke, gevoelige,onafhankelijke, intelligente hond die goed overweg kan met kinderen en andere dieren. Ze kunnen wat gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. Ze zijn alert en slaan alarm, doch het zijn geen waakhonden.

De standaard

Algemeen
Evenredig gebouwde, edele, stevige jachthond , waarbij zijn gestalte gericht is op beweeglijkheid en uithoudingsvermogen.

Karakter
Volgzaam, levendig, gevoelig en onafhankelijk.

Hoofd en schedel
Geven de indruk van voornaamheid, edel karakter. Goed besneden, achterhoofdsknobbel duidelijk, droog onder de ogen. Enige dikte zou tot grofheid van het hoofd leiden. Enigzins opstaande wenkbrauwen. Middelmatige stop. Neus goed ontwikkeld met wijde neusgaten. Lange en droge voorsnuit,noch spits, noch vierkantig. Van dezijkant gezien, geleidelijk met een boog van de neus tot de keel.

Ogen
Donker hazelnootkleurig. Wijd open, doch amandelvormig met aangesloten oogranden. Geen bindvlies tonend, het onderste ooglid mag niet uitzakken. Een ernstige, zachte uitdrukking.

Oren
Middelmatig lang en breed, laag aangezet en goed behaard.

Gebit
Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Lang, sterk en gespierd, zodat de hond in staat is om wild te apporteren zonder overdreven inspanning.

Voorhand
Schouders moeten lang zijn: schuin liggend en goed naar achteren gevormd. Voorbenen van middelmatige lengte. Recht en vlakke beenderen.

Achterhand
Sterk en gespierd. Een matige hoeking in de kniegewrichten. Achterbenen met lage hakken.

Lichaam
Diepe en goed ontwikkelde borstkas. Middelmatig goed gewelfde ribben. De lengte van de ribbenkas is tweederde van de lichaamslengte. Rug en lenden zijn sterk, horizontaal en gespierd.

Voeten
Gesloten, rond met dikke zolen, niet te klein.

Staart
Laag aangezet en nooit boven het verlengde van de ruglijn gedragen. Mooi behaard, met levendige beweging. Naar gewoonte gecoupeerd tot één derde. Niet - gecoupeerd : laag aangezet en nooit boven het verlengde van de ruglijn gedragen, van middelmatige lengte in verhouding met de rest van het lichaam.

Gang - beweging
Lang, gemakkelijk uitgrijpen met veel stuwing uit de achterhand.
Korte, moeilijke actie is ongewenst.

Vacht
Lang, glad, glanzend en zijdeachtig van structuur. Nooit krullend, kort of stug. Dicht ingeplant en weersbestendig. Overvloedige beharing op de borst, onder het lichaam en aan de achterkant van de benen, doch geen haar van hakken tot de grond.

Kleur
Zwart, lever of schimmel. Een van deze kleuren met tanaftekeningen.
Bij éénkleurigen is wit of schimmel op de borst toegestaan.
Alleen zwart/wit of lever/wit is onaanvaardbaar.
Gewicht en schofthoogte : Gewicht tussen 18 en 25 kg. - Schoft ongeveer 45,7 cm.

Fouten
Elke afwijking van de bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend, moet in verhouding staan tot het geheel.

Opmerking
Reuen moeten voor het oog, duidelijk twee waarneembare testikels hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald.

 

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update