Belgische Spaniel Club
 
Nederlands   Français  

   

 
   

Sussex Spaniel

 
  Bestuur

  Rassen

  Fokkers

  Shows

  Activiteiten
   
  Foto's

  Puppy bemiddeling

  Algemene informatie

  Lid worden

 
Trimsalons

  Links

 
Update

 

 

        

 
 

 


  

Standaard FCI nr 127 / 28.11.2003 / F
Vertaling aangeboden door B.S.C.B

De Sussex is de zeldzaamste der spaniels. Het is ook één der oudste rassen. Het is een lange, laag, stevig gebouwde, ongekunstelde jachthond. Uniek voor dit ras is zijn gouden leverkleurige vacht en hij heeft een minder groot uithoudingsvermogen dan de andere spaniels. de Sussex houdt van het platteland, maar zal ook goed aarden in de stad, zolang hij maar voldoende beweging heeft.

Oorsprong
Zoals zijn naam al aangeeft, vindt de Sussex zijn origine in engeland, in het graafschap Sussex. Het zou een kruising zijn tussen de Clumber en een bloedhond. Zijn geschiedenis gaat terug tot de 18de eeuw en hij werd voornamelijk gebruikt om op fazant en patrijs te jagen. De eerste Sussex Spaniels werden geboren in de kennel van E. A. Fuller; het is hij die meer dan 50 jaar getracht heeft om de Sussex te sterken in zijn verschijning en karakteristieken. Later werd er minder aandacht geschonken aan dit ras en werd er gekruist met ander spaniels, waardoor het zuivere ras niet meer te vinden was. Het is pas in 1923 dat men dit prachtige ras heeft doen herleven.

Indeling FCI
Groep 8 : apporteerhonden van wild
opstoothonden van wild
waterhonden
Sectie 2 : opstoothonden van wild
met bewijs van werk (werkboekje)

Sociale omgang
De Sussex is een zachte, aanhankelijke, rustige, vriendelijke en evenwichtige hond. Hij zal meestal maar één persoon gehoorzamen. hij is ook heel lief voor kinderen. Zijn uitdrukking is somber en ernstig. Eens je door de hond aanvaardt wordt als vriend, heb je er een vriend voor het leven bij.

De standaard

Algemeen
Massief en sterk gebouwd. Levendige en energieke hond, wiens karakteristieke gang een uitgesproken rollende beweging kent en anders is dan die van enig andere spaniel.

Karakter
Een vriendelijke aard, agressiviteit is ten zeerste ongewenst.

Eigenschappen
Een aangeboren jachtvermogen.

Hoofd en schedel
Brede schedel die een matige boog vertoont van oor tot oor, noch vlak, noch appelvormig, met in het midden een groef en een uitgesproken stop. Wenkbrauwen gefronst, een duidelijk achterhoofdsknobbel maar niet scherp. Neusgaten goed ontwikkeld en leverkleurig. Een evenredig en goed gevormd hoofd.

Ogen
Hazelnootkleurig, tamelijk groot, geen volle ogen. Een zachte uitdrukking en iets bindvlies tonend.

Oren
Dik, tamelijk groot en lobvormig, betrekkelijk laag aangezet, net boven de ooghoogte. Liggen dicht aan bij de schedel.

Gebit
Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaak.

Hals
Lang, sterk en enigzins gebogen, het hoofd niet te fel boven de ruglijn gedragen. Geringe keelhuid, maar wel een duidelijke franje.

Voorhand
Schouders liggen schuin en vrij. Voorbenen met stevige botten en gespierd. De knieën zijn zwaar en sterk gebouwd, de polsgewrichten kort en stevig van bot. Benen vrij kort en sterk.

Achterhand
Dijen met stevige botten en gespierd, hakken zijn zwaar en sterk, benen kort en sterk met zware botten.De achterbenen mogen niet korter lijken dan de voorbenen en niet te hoekig.

Lichaam
Diepe en goed ontwikkelde borstkas; niet te rond en te breed. Rug en lenden goed ontwikkeld en gespierd, zowel in de breedte als in de diepte. De achterste ribben moeten diep liggen. Het gehele lichaam staat sterk en recht zonder enige duidelijke taille van de schoft tot de heupen.

Voeten
Rond met dikke zolen en goed behaard tussen de tenen.

Staart
Laag aangezet en niet boven de ruglijn gedragen. Vrolijke beweging;
Niet-gecoupeerd.

Gang - beweging
Zuivere beweging met een duidelijk rollend gangwerk.

Vacht
Overvloedig en glad zonder neiging tot krullen en een rijke ondervacht om de weersinvloeden goed te doorstaan.Oren zijn bedekt met zacht, golvend haar, maar niet te overvloedig. Voor- en achterhand zijn tamelijk goed behaard. Staart dik bedekt met haar, doch geen franje.

Kleur
Warme gouden leverkleur met aan de haarpunten een goudachtige tint. De gouden kleur moet overheersen. Donkere leverkleur of purperachtig is niet gewenst.

Gewicht en schofthoogte
Gewicht ongeveer 23 kg.
Ideale schofthoogte tussen 38 en 41 cm.

Fouten
Elke afwijking van bovenvermelde punten moet als fout aanzien worden en de mate waarin de fout wordt toegekend moet in verhouding staan tot het geheel.

Opmerking
Reuen behoren voor het oog duidelijk twee waarneembare testikels te hebben, welke volledig in het scrotum zijn afgedaald.
 

 
 

Bestuur - Rassen - Fokkers - Shows - Activiteiten - Foto's - Puppy bemiddeling - Algemene informatie - Lid worden - Trimsalons - Links - Update